Magnolija: Otkrivanje i borba protiv bolesti i štetočina

:Home » Magnolija: Otkrivanje i borba protiv bolesti i štetočina
Magnolija: Otkrivanje i borba protiv bolesti i štetočina

Ako lišće magnolije odumire, obično su krivi štetočine ili bolest. Ovdje su predstavljene najvažnije bolesti magnolije i štetočine.

Magnolije su retko pogođene

Bolesti i štetočine rijetko se javljaju kod magnolija. Ipak, postoji jedna ili druga bolest koja pogađa magnoliju ili neke štetočine koji se povremeno dovode u vezu s magnolijom.

Najvažnije bolesti i štetočine uključuju npr. Na listovima listova uzrokovanih bakterijama Pseudomonas, plijesni, bjelanjkom i insektima.

Ove bolesti i štetočine utječu na magnolije
Pegavosti:
Bakterijska bolest lisnih mrlja javlja se crnim mrljama, a svako je okruženo žutim dvorištem i omeđeno je lisnim venama. Nakon nekog vremena, u sredini mjesta se formiraju rupe. Pogođeni izdanci magnolije takođe mogu uginuti.

Požara:
Pseudomonas bakterije šire se uglavnom kroz kišnice i razvijaju se vrlo dobro, posebno u vlažnim uvjetima. Prema tome, lišće magnolije mora se brzo sušiti za liječenje. Ovdje su korisni prozračna lokacija i lagana krošnja, dovoljan razmak sadnje i zalijevanje / voda odozgo.

Bijele muhe:
Bijelci su veličine oko 1,5 milimetara, ali insekt može oštetiti magnoliju. Bijela sljedi svoja jajašca dugačka oko 0,5 milimetara na donjoj strani listova, iz koje se nakon nekog vremena izlegu larve. Nimfe i odrasle životinje tada se hrane sokom lista. Bijela sipka i med. To potiče stvaranje plijesni i drugih gljivičnih bolesti, tako da lišće otpadne, a plodovi drugih zaraženih biljaka ostaju sitni.

Požara:
Za efikasnu borbu protiv bijelog štapića na raspolaganju su prirodni neprijatelji, poput damice. Ako njihova upotreba ne pomogne, možete koristiti insekticide.

Plijesni:
Plijesan se može prepoznati po tipičnom bjelkastom premazu, koji se nalazi na površini lista i često na donjoj strani lista. Kliničku sliku uzrokuju gljivice koje potječu iz porodice Erysiphaceae.

Požara:
Ako postoji zaraza s plijesni, možete to pokušati smanjiti poduzimanjem različitih preventivnih mjera. To uključuje, na primjer, da ste osigurali dobro izlaganje i da biljke nisu previše blizu. Međutim, ako ne dođe do poboljšanja, možete koristiti i odgovarajući proizvod za zaštitu bilja.

Skala insekata:
Poput bijelih mušica, insekti kamenca su sisa biljnog soka i izlučuju med.

Požara:
Čak i ako dođe do zaraze insekata, možete prvo iskušati prirodne neprijatelje, poput damica. Inače, pesticid može pomoći (vidi zaštitu insekata za biljke).