30

Sadnja begonija u vrtu zvuči zaista jednostavno. Međutim, postoji nekoliko stvari koje morate uzeti u obzir kako bi biljke mogle napredovati.

Begonije su u hladu Ako lokacija odgovara, rado ćemo vidjeti begonije kao trajne cvjetove tokom cijele vrtne sezone. Jer robusne biljke ne postavljaju velike zahteve. Međutim, presudan je pravi odnos vode i svjetlosti. Uz to su vlaga tla i djelomična hladovina vrlo važni za biljke. Ako pravilno posadite svoje begonije, uskoro ćete biti nagrađeni bogatim cvjetanjem!

Begonije vole sjenovita mjesta

Ne stavljajte begonije u blistavo sunce! Biljke reagiraju na preveliko izlaganje suncu smeđim mrljama na lišću. Oni također cvjetaju manje i ne osjećaju se ugodno općenito kada je vrućina previsoka.

Suprotno tome, sve lokacije u djelomičnoj sjeni i hladu su idealne. Situacija je drugačija s visećom begonijom. Biljke dobro podnose sunce. Budite oprezni ako begonije rastu blizu zida kuće: zid može baciti sunčeve zrake i tako stvarati previše topline.

Prilikom sadnje u vrtu i na balkonu izbjegavajte južnu stranu. Lako zapamtiti: sjever, istok, zapad – najbolje za begonije!

Sunce u rano jutro, jutro i kasno popodne ne smeta biljkama. Begonije svih vrsta pružaju cvijeće na djelomično zasenčenim i sjenovitim mjestima. Možete ga koristiti i za osvjetljavanje mrlja u vrtu bujnim, šarenim biljkama koje su inače prilično neupadljive.

Prednost vlažnim i sjenovitim mjestima povezana je s podrijetlom begonija. Podrijetlom su iz tropskih i suptropskih područja. Oni često rastu ispod nadvisnih grana velikih stabala i razvijaju mnogo cvijeća u ovom zaštićenom prostoru.

Begonije moraju biti zaštićene od vjetra

Mjesto zaštićeno od vjetra jednako je važno kao i sjenovito mjesto. Begonije ne moraju biti potpuno zaštićene, ali ne bi trebale biti ni potpuno slobodne. Stabljika begonije prilično je tanka, zbog čega biljka pati na vrlo vjetrovitim mjestima. Međutim, prilikom sadnje u kantu ili balkonski okvir, biljke se međusobno podržavaju. Ako begonije koristite kao biljke za posteljinu, imajte na umu da one najbolje uspijevaju na prilično bezmrznome mjestu.

Begonije su idealne za dvorište

Mnoge su kuće orijentirane tako da je terasa prema jugu. Ne biste trebali tamo postavljati begonije. Međutim, prednje dvorište je često očuh kad se radi o lijepoj i jednostavnoj sadnji. Najbolje je da ovo područje oblikujete begonijama, jer nezahtjevne biljke dolaze u svoje u prednjem dvorištu! Idealni partneri su npr. Paprati, marljivi leževi i fuksije.

Ovo je način kako pravilno i pravilno oploditi begoniju

Begonijama je redovno potrebna voda tokom cvatnje. Pod uvijek treba biti blago vlažan. Biljke, međutim, ne vole zamrzavanje. Odvodnjavanje je stoga preporučljivo u kutiji ili kanti. Tlo bogato hranjivim tvarima, ali lagano pomaže u krevetu. Ako imate teško tlo, radite na krupnom pijesku kako bi se begonije osjećale ugodno. Voda češće na velikim vrućinama. Tuš sa bocom u spreju koristan je za lišće.

Jednom sedmično dodajte tekuće gnojivo u vodu za navodnjavanje kako bi biljke bile opskrbljene svim hranjivim sastojcima. Begoniji nije potrebno mnogo više njege. Morate samo s vremena na vrijeme odrezati izblijedjele dijelove i obojene listove.