MINI AFRIČKA MASKA – Alocasia amazonica

14.00 KM

Ova zimzelena sobna biljka je veoma niskog rasta pa doseže visinu tek oko 15 cm.

Alokasija najbolje uspjeva u tlu koje je dobro drenirano, bogati kiseonikom i vodopropusno. Najviše će joj odgovarati kombinacija treseta, vrtnog zemljišta i zemlja za orhideje. S obzirom na to da potiče iz tropskih predjela, afrička maska voli mnogo vlažnosti – oko 65%. To jednostavno možete postići tako što ćete njenu saksiju postaviti na podložak sa šljunkom ili glinom u kome će neprestano biti vode.

Iz istih razloga, alokasiju je potrebno zalijevati često ali pomalo: ljeti svakog do svakog drugog dana, a zimi bar jednom sedmično. Pored toga, vaša afrička maska će vam biti zahvalna i ako joj ljeti listove redovno poprskate toplijom vodom, a zimi ih je dovoljno samo lagano prebrisati vlažnom krpom. Za zalijevanje se koristi stajaća, kuhana ili destilirana voda na sobnoj temperaturi.

Pored vlage, alokasija voli i mnogo indirektnog svjetla, pa bi najbolje bilo smjestiti je na istočnu ili zapadnu stranu prostora nedaleko od prozora.

Temperatura koja joj najviše godi jeste konstantna sobna od 16 do 24° C uz što manje dnevnih oscilacija.

Želite li je ljeti iznijeti na vazduh, vodite računa da to nikako ne bude na promaji ili jačem vjetru, kao i da je ne dotiče kiša. Noću ne bi trebala biti na temperaturi nižoj od 13° C.

Gnojenje se vrši u periodu od aprila do oktobra jednom ili dva puta mjesečno, a upotrebljavaju se mineralna ili organska đubriva. Zimi prihrana nije potrebna.

Alokasija se ne orezuje osim ukoliko listovi obole pa je neophodno zaštititi ostatak biljke.

Category: Sobne biljke

Opis