ANTURIJUM

20.00 KM

Anturijum voli dosta sunčeve svjetlosti ali dobro podnosi i polusjenku. Jako direktno sunce mu može naškodti pa ga je poželjno izbjegavati.

S obzirom na to da je riječ o tropskoj biljci, ne iznenađuje što anturijum voli toplija okruženja – od 21 do 30 stepeni Celzijusa. Takođe je poželjno da su oscilacije u temperature minimalne, jer mu posebno nagli padovi temperature mogu naškoditi. Takođe, hladoće ispod 15 stepeni Celzijusa mu mogu biti fatalne.

Anturijum takođe voli i dosta vlage u vazduhu, pa ga je potrebno često orošaati mlakom odstajalom vodom, ali izbjegavajući vlaženje obojenih listova. Ljeti je to potrebno raditi i nekoliko puta u toku dana, dok je zimi dovoljno i samo jednom dnevno. Što se tiče zalijevanja, zimi je potrebno obezbijediti mu i adekvatan podmetač u kojem će biti kamenčići i voda ali nemojte pretjerivati sa količinom vode. Zalijeva se rano ujutru i to samo kada se zemlja u potpunosti osuši. Voda treba da bude mekana, dakle ili odstajala ili prokuhana i ohlađena na sobnu temperature. Zimi se zalijeva na svakih 10-12 dana, a ljeti dva puta sedmično.

U fazi vegetacije (od aprila do septembra), anturijum se prihranjuje jednom ili dva puta sedmično organskim đubrivom za cvjetnice.

Mlađi anturijum se presađuje svake godine na proljeće, a stariji svake 2-3 godine. Voli lako i rastresito zemljište, a na dno posude obavezno postavite i drenažu.

Važno je i redovno uklanjati sve oštećene ili sasušene listove, a poželjno je i brisati prašinu sa listova – isključivo vlažnom krpom, bez ikakvih drugih sredstava.

Category: Sobne biljke

Opis