BEGONIJA – Begonia rex maui sunset

14.00 KM

Postoji više od 1800 vrsta begonija na svijetu, a nama dolaze iz dalekog Brazila.

Za optimalan uzgoj, begoniju valjalo bi posaditi u vlažno i dobro drenirano tlo koje će omogućavati protok vode a od kog korijenje neće istrunuti. Što se tiče kiselosti zemljišta, najsrećnija će biti u neutralnom tlu vrijednosti 5,5 – 7,5 pH. Vole kada im je posuda pomalo tijesna, pa se presađuju rjeđe.

Begonija se loše nosi sa hladnoćama i mrazem, a odgovaraju joj više temperature, najmanje 18 stepeni Celzijusa. Zbog toga ju je na našim područjima bolje gajiti kao sobnu biljku uz iznošenje vani u toplijim mjesecima.

Odgovara joj djelimična sjena – sunce joj je potrebno kako bi vršila fotosintezu i zadržala intenzivne boje šarenog lišća, a ipak suviše jaka svjetlost će joj izazvati opekotine. Najsretnija će biti u istočnim, zapadnim ili južnim prozorima dok god sunce nije isuviše jako. Uspješno će rasti i pod umjetnim svjetlom.

Begonija voli više vlage, pa je tlo potrebno održavati neprestano vlažnim ali ne i potpuno mokrim kako korijenje ne bi istrunulo. Upravo zato je važno da posude u koje se sade imaju dobar odvod. Poželjno je da se koriste i dvojne posude i to jedna u kojoj će biti kamenčići i voda, a druga, sa otvorima na dnu, u kojoj će se nalaziti sama biljka. Pri zalijevanju, vodite računa da vodu ne sipate direktno po lišću kako bi se spriječio razvoj gljivica.

Prihranjivati se može jednom mjesečno i to gnojivom bogatim nitrogenom.

Odumrli dijelovi biljke se obavezno uklanjaju.

Najčešće cvjeta u maju i junu.

Category: Sobne biljke

Opis