KAFA – Coffea Arabica

10.00 KM

Ova sorta jedna je od 90 vrsta iz porodice Coffea.

Kao i druge tropske biljke, i kafa voli vlažnija okruženja. Ako smatrate da je vazduh suviše suh, naročito zimi kada grijanje dodatno isušuje vazduh, stavite je u blizini ovlaživača vazduha ili joj obezbjedite dodatnu vodu.

Zemljište koje joj najviše odgovara jeste drenažno, rastresito i prilično plodno.

S obzirom na to da je kafa tropska biljka, važno je da joj je zemljište uvijek vlažno ali nikada suviše mokro. Najbolji način da se postigne ravnoteža između žeđi i truljenja jeste da je navodnjavate odozdo – uspite vodu u podložak, pustite joj neko vrijeme da upije koliko joj je potrebno, a potom višak odlijte.

Najbolje će se osjećati na sobnoj temperaturi od 16-21 stepen Celzijusa.

Kafa voli dosta svjetlosti, ali direktno sunce će joj spaliti lišće i izazvati opekotine, pa je bolje držati je u polusjeni ili odmaknutu od prozora.

Ukoliko joj uslovi budu savršeno odgovarali, kafa će cvjetati nakon 3-4 godine. Daje male bijele cvjetove koji imaju veoma aromatične mirise. Nakon toga rađa crvene bobice iz kojih dobijamo zrnevlje kafe.

Kada joj budete birati položaj, vodite računa o tome da je biljka kafe otrovna za ljude i životinje – osim zrnevlja koje volimo.

Category: Sobne biljke

Opis