DIFENBAHIJA – Dieffenbachia

14.00 KM

Ime je dobila po Dieffenbachu, austrijskom carskom vrtlaru koji je 1830. godine radio u palati Shonbrunn.

Raspon temperature u kojem difenbahija uspijeva je od 15 do 24 stepena Celzijusa, s tim što je pri višim temperaturama potrebno povećati vlažnost vazduha u prostoru u kojem borave.

Difenbahija voli i čišći vazduh pa joj neće prijati gasna isparenja i promaje.

Za zalijevanje je najbolje koristiti kišnicu ili odstajalu, mlaku  vodu . U toplijim mjesecima se zalijeva obilnije, dva do tri puta sedmično, dok je zimi dovoljno samo održavati zemlju blago vlažnom i kvasiti je jednom sedmično.

Odlično podnose polusjenu a, za razliku od mnogih drugih vrsta, taj nedostatak svjetlosti im neće naškoditi lišću ili boji, a moći će vršiti i fotosintezu. Pa ipak, u rastu hoće malo naginjati prema izvoru svjetlosti, zbog čega se predlaže da se saksija pomalo okrene svakog mjeseca kako bi rast bio ujednačen.

Difenbahija nema miris i rijetko cvjeta pa je veoma pogodna za sve osobe koje su alergične na cvijeće ili su osjetljive na mirise.

Prihranjuje se jednom mjesečno tečnim đubrivom.

Difenbahija je fantastčan prečišćavač vazduha, ali je otrovna na dodir ili ako se pojede, pa je potrebno voditi računa o  tome da joj djeca i kućni ljubimci ne prilaze.

Category: Sobne biljke

Opis