BIJELA HORTENZIJA – Hydrangea Paniculata Diamantino

12.00 KM

Hortenzije su poznate po tome što vole hlad i sjenu. Pa ipak, nije potrebno da tu borave cijeli dan. Naprotiv, godiće im nešto jutarnjeg sunca ili prošarice.

Odlično su prilagođene na hladnije uslove, a podnose i hladnoću do –20 stepeni Celzijusa. Idealna klima za njih je umjerena i vlažna kontinentalna klima,

Hortenzije vole redovno, svakodnevno zalijevanje, a naročito tokom toplih ljetnjih mjeseci kada im godi i da to bude dva puta dnevno. Zalijeva se pod korijen a najviše voli odstajalu vodu ili kišnicu. Ukoliko pak koristite navodnjavanje, najbolje bi bilo da je to kapalni sistem koji će cjelodnevno povećavati vlažnost. Dodatno, kako biste minimalizovali isušivanje, tlo možete pokriti malčem.

Zemlja koja im najviše odgovara je kisela, bogata humusom i teška. Idealno, to je mješavina pijeska, treseta i šljunka, sa reakcijom od 4 do 6 pH. Poželjno je i drenirano tlo kako višak vode ne bi negativno djelovao na korjenje.

Hortenzije vole i prihranjivanje tokom proljeća prije faze vegetacije, dok je tokom cvjetanja dovoljno da to bude i samo jednom mjesečno. Pa ipak, vodite računa da ne pretjerate. U protivnom, neće cvjetati. Prihranjivanje se najčešće vrši tekućim mineralnim gnojivom, a voli i koprivu namočenu u vodi.

Redovno cvjetanje možete podstaknuti tako što ćete ukloniti cvat nakon što prođe. Takođe, želite li što razgranatije hortenzije, možete ih oblikovati šišanjem i time ih učiniti razgranatijim. Time se biljka istovremeno i podmlađuje, što joj produžava životni vijek.

Naročito je zanimljivo i to da boja njihovog cvijeta može zavisiti i od pH vrijednosti tla u kojem su zasađene. Tako će se plave i ljubičaste nijanse javiti kod tla čija je pH manji od 6, a crveni i ljubičasti kada je veći od 7. Bijela boja cvijeta je najpostojanija i najteže se mijenja.

Category: Ukrasni grmovi

Opis