SCINDAPSUS Pictus

12.00 KM

Ova popularna sobna loza raste i do 2 m u dužinu u sobnim uslovima, a u prirodi i do 20 m. Raste prilično brzo – i do pola metra u toku jedne godine.

Za podlogu se pričvršćuje vazdušnim korjenovima, a može se uzgajati i u vodi. Često se koristi kao dekoracija u akvarijumima na način da se korijen stavi u vodu iz koje onda izvlači štetne materije. Pogodan je za uzgoj u visećim korpama ili naslonjen na štap koji je obložen mahovinom uz koju će se penjati.

Scindapsus voli dosta indirektne svjetlosti od koje mu zavisi i intenzitet boja listova. Dugo izlaganje direktnom suncu je štetno za njega, a neće mu prijati ni mrak.

Odgovara mu sobna temperatura u rasponu od 15 do 30 stepeni Celzijusa, a ako mu bude hladno pokazaće to tamnjenjem rubova listova.

Scindapsus se zalijeva tek kada mu se zemlja prosuši, dok ga je ljeti poželjno i orošavati. Žeđ će pokazati na isti način kao i hladnoću – potamniće mu rub listova ili će se pojaviti riđe fleke. Zalijeva se jednakim intenzitetom tokom cijele godine jer oav biljna nema period mirovanja.

Poželjno ga je i prihranjivati svake 3-4 sedmice, a za to se koristi tečno gnojivo za sobne biljke.

Želite li ga orezivati, to možete uraditi u proljeće a mlade izdanke možete iskoristiti za razmnožavanje.

Category: Sobne biljke

Opis