6 savjeta za uzgoj hortenzije

:Home » 6 savjeta za uzgoj hortenzije
6 savjeta za uzgoj hortenzije

Što bujnije i zdravije cvijeće želja je i cilj svih uzgajivača. Danas vam donosimo nekoliko fora i fazona kako da vaše hortenzije budu što bujnije i ljepše.

  1. Iako se često preporučuje sađenje u hladu, nije potrebno da hortenzije budu u hladu baš cijeli dan. Dobro će uspijevati i u djelimičnom hladu, a godi im jutarnje sunce i. Što sjevernije živite više sunca mogu da podnesu.
  2. Ne sadite hortenzije direktno ispod drveća. Kao ni mi, ni hortenzije ne vole da se bore za hranu i vlagu. Sem toga, agresivno korijenje nekog drveća može da im našteti.
  3. Hortenzije zahtijevaju redovno zalijevanje, što je posebno bitno za vrijeme ljetnjih žega kada ih je potrebno zalijevati ujutro i naveče. Ovo nije jedan od onih slučajeva kada je manje više, ali pratite kako se ponaša lišće biljke da ne pretjerate.
  4. Redovno uklanjajte uvele cvjetove da biste podstakli stvaranje novih i njihovo cvjetanje. Takođe da biste podstakli razgranavanje hortenzije možete je povremeno ošišati.
  5. Vaša hortenzija neće da cvjeta? Ima mnogo listova ali nema cvjetova? Najvjerovatnije ste pretjerali sa prihranjivanjem. Bilo bi dobro da neko vrijeme prestanete da je prihranjujete, a onda ponovo posteneno uvedete prihranu.
  6. Kako biste olakšali doržavanje i pospješili im razvoj, kombinujte ih sa biljkama koje zahtijevaju slične uslove za rast kao što su impatiens, viburnum, begonijama… Hortenzije su prekrasna pozadina i za sitnije cvjetajuće biljke pa se mogu saditi u kombinaciji sa njima.